Creatieve therapie

Spreken zonder geluid

Het lezen van een tekening

Alle kinderen tekenen en knutselen. De een wat meer of wat enthousiaster dan de ander. In het begin zijn het krassen, krabbels en dotten klei en later zijn ineens dingen uit de eigen omgeving te herkennen. Mensen, huizen en dieren worden getekend. Vlinders en auto’s worden geknipt en geplakt. Vaak zijn de kunstwerken in het begin niet eens goed te herkennen voor de buitenwereld, maar het kind weet precies wat het gemaakt heeft. Dat kinderen in hun tekening onbewust een heel verhaal vertellen is al langer bekend. Emoties zijn hierin goed terug te lezen. Welke kleuren worden er gebruikt, hoe worden lijnen neergezet, zelfs de compositie van een tekening kan iets over het karakter van het kind zeggen. Het kan zomaar zijn dat u de tekeningen van uw kind ziet veranderen. Wanneer dit nu gepaard gaat met andere gedrag, geef dit dan zeker uw aandacht.

Hoe komt een gesprek op gang?

De tekeningen of werkjes vormen het uitgangspunt voor een gesprek met uw kind. Hierdoor leert het kind om te gaan met gevoelens als onzekerheid, verlegenheid, angsten, boosheid of verdriet. Uw kind leert die gevoelens een plek te geven, beter met zichzelf en anderen om te gaan en meer zelfvertrouwen te krijgen en staat daardoor positiever in het leven.

Specialisaties

Bij De Stuiterbal zijn er coaches gespecialiseerd in het lezen van kindertekeningen. Zij kunnen, in combinatie met de juiste achtergrond en informatie aan de hand van tekeningen een beeld vormen van de pijnpunten van uw kind. Samen met u en uw kind werken we aan een oplossing of geven we handvatten. Ook wordt creatieve therapie ingezet. In een prettige sfeer krijgt uw kind creatieve opdrachten zoals tekenen, schilderen, kleien, uitbeelden, meditatie en spel. Kinderen uiten zich hierdoor op een voor hun natuurlijke manier die zich goed aansluit bij hun eigen belevingswereld.